Meg kell zabálni!

Meg kell zabálni!

Szeretném bebizonyítani, hogy a high-key nem kell, hogy boszorkányüldözés tárgya legyen, és azt is, hogy a high-key nem egyenlő a cukormázzal...

Olvastam a leiratot, hogy ez egy bizonyító erejű kép a high key technikát illetően, biztos van, akinek igen, azt el tudom fogadni, de szerintem zsákutca gyerekeknél használni ezt a technikát, ez egy olyan irány, ami tényleg a Mosolyalbum Fotószövetkezetnek a termékpalettáján lehet egy ilyen vonal, de én ezt, mint képzőművészeti irány, nem nagyon tartom erősnek. Azt is gondolom, hogy ha eltekintek attól, hogy itt most mi történt és mennyire vasaltad ki még a mimikai ráncokat is az arcról, mindehhez képest, az a tekintet, amit kapunk - bocsánatot kérek - rémisztő, ijesztő. Az a baj, hogy zavarba hozol, mint nézőt, mert van egy cukormázas porcelánvilág, és közben van egy nagyon konkrét és nagyon érdekesen vádló tekintet. Akkor ezzel nekem mit kellene kezdeni, ezt én most hova tegyem? A harmadik probléma pedig a kiságy. Nem vagyok benne biztos, hogy valóban ez egy olyan optimális helyzet, amit le kell fényképezni. Ebből is lehet mit továbblépni, és én ezt tartanám inkább annak az iránynak, ami vállalható, attól még, hogy ott van az a kiságy deszka, ezt lehet ábrázolni és kapaszkodhat bele a kisgyerek, ettől még az, hogy ő ezt éppen rágja, ez egy szükséges rossz. Ezen mi jól tudunk szórakozni, hogy milyen aranyos, mert nincs nekünk tétje, neki viszont igen, mert fáj a foga. Nem tudom, hogy érthető-e, hogy mi ezzel a bajom, hogy valami olyat ábrázolunk, ami a valóságban egészen mást jelent, mint amit mi most képileg létrehoztunk. A képaláírásra csak annyit, hogy a high key valóban nem azonos a cukormázzal, de az ilyetén használata a kép tárgya okán válik negédessé. (hegyi)

Hozzászólások

14
Értékelem!

Én lazításképpen szoktam nézni horrorfilmeket, abban minden van. Hidd el, tud úgy nézni. :)

26
Értékelem!

Köszönöm Zsolt! Nagyrészt már megbeszéltük korábban a dolgot. El tudom fogadni, hogy ezt gondoljátok. Egyébként én sem használom ezt a technikát általában, összesen ennél a két képemnél volt ilyen összesen emlékeim szerint.
Mondjuk szerintem egy 5 hónapos baba nem tud vádlóan nézni, csak érdeklődően :)
Vagy legalábbis én még nem tapasztaltam olyat. Itt is csak érdeklődést látok.
Ezt ijesztőnek látni meglehetősen fura dolog ;)

18
Értékelem!

Gabriella, köszönöm ;)
Megtisztelsz!

22
Értékelem!

Csillagok, sztárok című műsoromhoz ezt a képedet választottam a csillagszemű okán. Köszönet.:)

23
Értékelem!

Helo Attila!

Elnézést hogy bele pofázok a témába, pláne passzívüzemmódban..
Szimpatikus Feri meglátása nekem is.

Attila, teljesen igazad van abban hogy a téma/technika relációban alap elveket, gondolatot, ismérvet tekintve passzol. (Egyet is értek.) Ez rendben is van, sőt jól van alkalmazva az eljárás (technikai értelemben)!
Ami szerintem baj lehet ha ez az egész modorossá válik, túl lesz alkalmazva; de itt erről nincs szó. (Tegyük fel,) Egy portfólióban jól mutathat 1-2 ilyen, inkább mint hogy az unalomig ismételt, változat mentes, klisé képek váltsák egymást...
Viszont esztétikai minőségben, az én ízlésemnek már gej. Nagyon szép kiskölök, aranyos; nem biztos, hogy szükség van plusz kiemelésre, nálam itt válik szirupossá. Ha hozzá veszem a tartalmi dimenziót is, mint Feri is említette tán fogzik - vagy épp kirágja magát a járóka béklyóból - akkor jobban illő lehet az LK, ezen a vonalon maradva.
Mindenesetre tetszenek, gyönyörű szemek! Gratula a lurkókhoz!

(természetesen nem ítélkeztem és hasonlók, csak 'hangosan' gondolkodtam..)

üdv
d

21
Értékelem!

Ferenc, köszönöm a véleményed!
Nagyon tetszik amit írsz, mert szépen sorra veszed az eshetőségeket.
Valóban a gyermeki tisztaság miatt tartottam helyénvalónak ezt a fajta utómunkát, Zsoltnak el is mondtam, egy privát beszélgetésben.

Mizó, köszönöm :) Ha nem tartanám jó helynek a Látszóteret, akkor nem jöttem volna ide ;)

22
Értékelem!

Nem is tudom.
Talán tisztázni kéne néhány gondolatot mielőtt ítélkezünk. Ugye mindég a tartalomhoz igazítjuk a formát. És ha ezt a képet nézem, ahol a gyerek tele van ezzel a sok-sok fehérrel, arra kell gondolnom, hogy az alkotói szándék a gyermeki tisztaság ábrázolása volt. A nagy, tágra nyílt szemek pedig a nyitottságot világra szimbolizálhatják, így helyén valónak is érzem a high-key effektet. Viszont így nem értem,(nincs értelme) miért rágja a "küszöböt", és miért néznek ki az ujjai, mintha le lennének vágva? Összességében azt gondolom, hogy a kisembernek most nőnek a fogai, és rágja a járóka fakeretét, hogy mielőbb kibújjanak azok a fogacskák. Vagyis, ha az utóbbi állításom az igaz, a high-key effekt csak öncélú művészkedés, jelen esetben nincs rá szükség. De ez nem azt jelenti, hogy nem is lehet megtalálni az effektek helyét, és mértékét.:)

18
Értékelem!

Cukormázas cukorfalat:)))) Jó ez, meg az előző is. Csak egy icipici háttér kéne, nekem. Zati, ha jól belegondolok én is beletörődtem pár dologba itt:) Viszont jó hely ez, meg nem olyan mint a többi, sokkal jobb:)

21
Értékelem!

Különbözőek vagyunk :) Neked sok a sallang, nekem meg a végletekig le van egyszerűsítve. De még egyszer mondom, beadtam már a derekam, nem lesz több ilyen kép ;)

22
Értékelem!

Szerintem nem konzervatív megállapítás hogy sok a sallang, nagyon látványos az egész de elvész az üzenetet. Nem akciófilmplakátot csinálsz, nem gyün a betmen. :)

19
Értékelem!

Jójó, beadom a derekam, bár meg kell jegyezzem, meglehetősen konzervatívnak érzem a szemléleteteket.
Én például ezen a képen egyes részleteket önmagukban is érdekesnek találok, pl a kép baloldalán a haj olyan mint egy finom grafikai megoldás, szerintem kifejezetten esztétikus. És több ilyen részletet is látok. Szóval kövezzetek meg, nekem ez tetszik :)

17
Értékelem!

Cukorfalat az egész gyerek, persze megzabálom. De ezt megtettem volna high key nélkül is, azt hiszem.

17
Értékelem!

Rendben nem mutatok több high-key képet :)
Úgy sincs több...

21
Értékelem!

Hát zati engem nem győztél meg.
Szerintem fölösleges ez az elfehérítés, sőt természetellenessé teszi számomra a képet, elidegenít a modellt, a porcelánangyalkák giccsére emlékeztet.
A kitartásodat azért dicsérem. :)

19
Értékelem!

De boszorkányüldözni kell? Vagy de, high-key=cukormáz? :)

22
Értékelem!

De.
0,25 gamma értékkel egész jó kép lenne.

Új hozzászólás