Úton

Úton

Bartos Ágnes alagútbangyaloglós képéről ugrott be ez a régi képem. Lévén konzerv ezért inkább szorgalmiba küldöm. Más kommenttel nem szívesen vezetném meg a nagyérdeműt.

Én viszont átteszem ezt leckébe, mégpedig azért, mert kis javítással ez egy jó hangulat felidéző kép. A valós és a képzelt világ az elmozdulás által válik érzékelhetővé, attól, hogy a jól ismert ablakfogantyút korrektül fel tudjuk idézni mindannyian, miközben nincs valós helyszín ábrázolva, hiszen fut a táj, így jól koncentrálhatunk a benti világra, a szagokra, a zsírmocskos kupéra, az olajszagú padlóra, bárhol utazzunk is vasúttal, ezek a közös élmények megvannak. Egy javaslat: a kép aljából annyit mindenképpen vágnék, hogy csak a keret világosabb része maradjon, fent viszont egy ujjnyival több kellene. (hegyi)
értékelés:

Hozzászólások

@Zsolt: nézegettem alul vágva és több zölddel, ahogy írod is. Nem tudom, nekem az a sötétedő tónuslépcső nagyon kell az aljára érzésre (picit levinne a komor beltérbe, a világosabb alsó csík oldja ezt a komor mávvalóságot), ha pedig még fent is ráteszek, akkor bemegy az ablak pereme mértani középre, amitől "lecsúszik". Annó amikor ezt levágtam pár éve, akkor tudatos volt a picit emelt helyzet, közel az optikai középhez.

Tudja a fene melyik jobb, szerintem van akinek ez, van akinek az jönne be inkább.

@Zsolt: No ha jól érzékelem hirtelen ez is lecke lett.... :) Sebaj, én kimondottan örülök ha egy kép megmérettetik Zsolt mérlegén is, főleg ha nem is találja teljesen súlytalannak. Tényleg egy hangulat képi megfestése akart lenni, sokkal több nem fér bele ennyire kevésbe.

@László: köszönöm, örülök, hogy átment. :) Egyébként ezeken a sín melletti akácosokban robogva tényleg veszélyes néha kidugni az orrunkat, mert beköszön a növényzet.

Bár ez ha jól rémlik egy kisbalaton környéki akácos szakaszon készült, azért hirtelen eszembe jutott, hogy siratom az esztergomi vonal réges-régi csigalassúságát, ahogy a Piliscsaba-Pilisvörösvár közötti szakaszokon egy gyalogos sebességével döcögött. Nyaranta cseresznyét zabáltunk a vonatból... :) Most csak átsuhannak a Desiro-k a mesetájon, és annyi...

Ez valóban utazás, szédítö zöld táj, nosztalgia, rozsdás csavarok, kallantyú és fogódzó. Kihajolni veszélyes! Nekem bejött.

..

melankolikusan szép.. nekem tetszik!

Örülök ha tetszik Nektek, köszönöm a kedves szavakat!

Kedves Zoltán!

Ágnes pontosan azt írta, amit én is szerettem volna, én is éreztem a képeddel kapcsolatban. Úgyhogy most csak annyit írok: Gratulálok, szép munka!

Nagyon kevés és egyszerű elemmel dolgozik a kép, ami pontosan hozza az utazás élményét, érzését. Eszembe jutnak a hosszú vonatutak, amikor már a hajnal is a vonaton ér, és csak úgy nézel előre a semmibe, már alig várod, hogy leszállj, de azért még jó ez a révülés, még maradnál is a vonaton, és még utoljára elnézed a rozsdás ablakkeretet, a karcolatokat a peremen. Szerintem pontos megfogalmazása az Utazás leckének, annak az érzésnek, amikor már és még nem vagy sehol, csak lebegsz.

Nekem a büdös kék vagon jut eszembe, meg a sok utazás, amikor se le se fel nem lehetett húzni az ablakot.

Annyira ismerős utazás ez a fotó... Nem cask az elszáguldó, összemosódó táj, de a koszos-kopott vagon is, a levegőtlenség, ami miatt le kellett húzni az ablakot. Ez a fajta "úton lévőség" a közvetlen környezettel foglalkoik, magával van elfoglalva. Ez a hétköznapi utazás számomra, amikor gondlataimat nem zavarja meg a táj (mert az vagy ismert, vagy érdektelen) - csak az a fontos, hogy minél hamarabb ott legyen az ember. És közben körbevesz a tárgyi világ a maga rideg valóságával. Ha szimbólumot keresek rá: ez a kép az "eliramlik az élet" fotója (számomra)
Üdvözlettel: István

Új hozzászólás