Relativitás
Kint is vagyok, bent is vagyok....

Róbert előző munkáit figyelve egyértelmű, hogy nagyon izgatja őt a tükörfelület, a torzítások, az ebből adódó szürrealitás, a játékosság, és ez itt most egy nagyon jó megoldás, egy jó megfigyelés, hiszen mindannyian ismerjük ezeket a buborékszerű ajtódíszeket, kidudorodó foncsoros ajtóüvegeket, nekem mindig azt az érzetet keltik, mintha benn valami nagy robbanás lett volna, ami kidudorította ezt a felületet, szóval az ötlet nagyon jó, azok a formák, a két nulla, vagy akár a fektetett nyolcas végtelen jele, de akár a jin és a jang is szóbahozható, szóval szépek a formák. Egyetlen kérdés az a képkeretként felfogható ajtórészlet, hiszen a fotós meghozta azt a döntést, hogy a környezetet, a befoglaló formát is ábrázolja, ezzel adva kontrasztot a megfigyelésének, így nem csak azt a szép színekkel és formákkal játszó üveget mutatja, ami önmagában talán izgalmas és érdekes lenne, de mindenképp megkívánna valami ellentétpárba állítást, de ha ez a döntés meghozódik, akkor az is fontos, hogy mi az, ami a belső történet keretezéseként a valós térben megtörténik. A kép felső határán elindul egy újabb ablaküveg, de ez csak mint fekete csík értelmeződik, és itt érzek némi bizonytalanságot, mert az is jó döntés lett volna, ha ebből többet adunk és lenn a fehér keretből kevesebbet, vagy akár az is érdekes lehetett volna, ha a kilincset használjuk, valamit ráakasztunk, ami térben is játékossá teszi a kompozíciót. Róbert, örülök, hogy újra köztünk vagy, várom a folytatást a további leckékre, vagy akár az előzőek ismétlésére, ne csigázz minket, hogy fél évet kelljen várni egy-egy munkádra, hajrá, tessék dolgozni! Azért három malac, hogy tovább dolgozz, gondold végig a leírtakat. (hegyi)
értékelés:

Tükörben
Még egy kísérlet a tükörrel...

A legizgalmasabb ügy ebben az egészben ez a barokk vagy rokokó, sok tükördarabból álló, talán bizományi tárgy lehet, mert a háttérben álló szekrény, mintha be lenne árazva, amiben ugyanúgy eladó szobrocskák vannak, tehát valami bolt árusítóterében lehetünk, talán a fotós is ennek az üzletnek az aktív résztvevője. Az én kérdésem igazából az lenne, hogy ez a barokk vagy milyen tükör, ami nagyon izgalmas látvány, részben vágva van, nyilván azért, mert sokkal fontosabb nekünk a portré, az alkotó, aki megkettőződve van jelen, hiszen erre láthatólag figyelt az alkotó, hogy a felső tükörrészben is megjelenjen, megduplázva magát, aláhúzva még egyszer, hogy ez én vagyok nektek, aki dokumentálom magamat. Annyit jegyeznék meg, hogy ha előzőleg kimondódik magamban az, hogy mi az én szubjektív üzenetem, ami ezekhez a tárgyi formák is hozzátartoznak, mégis most egy köztes létben áll a kép, ahol benne van egy kicsit a környezet, de mégsem, mert az alkotó magát is akarta aláhúzni. De nincs eldöntve teljesen, ezért pl. az alkotó egészalakos tükröződésénél a lábba belevágunk, a tükör formái balról metszettek. Szerintem még érdekesebb lett volna ez a kép, ha a keret még szűkebb, és még jobban erre a kettős portréra koncentrál, és csak megjelennek mellette ezek az aranyozott formák. (szőke)
értékelés:

Kéz
Ez a fotó az első lecke javítása.

Kedves Róbert, köszönjük, hogy foglalkoztál azzal, amit tanácsoltunk, így ez a kép már jobb, de egy esetlegesség még van rajta, mégpedig, hogy a kép tetején lévő könyököt vagy meg kellett volna hagynod, vagy a pólónál vágni, hogy a testredők ne zavarják a kompozíciót. (szőke)
értékelés:

első lecke

Kedves Róbert, üdvözlünk az Estiskola tanulói között. Az átgondoltság és komponáltság több ponton is érzékelhető a képen, az egyik, hogy a fej, a koponya íve pontosan a jobb felső saroknál fut ki, vagy például a kis fényképezőgép oldala a képhatárral párhuzamost mutat. Ettől egy nagyon érdekes ritmus jön létre, ami a kézre viszi a figyelmet, mondhatni az összes drámaiságot ez a kéz mutatja és a háttér homogenitása nagyon szépen rajzolja ki a formákat. Nagyon örülünk ennek, mint első bemutatkozás, (talán ha a technikád engedi, és van lehetőséged a fókuszt variálni, akkor valahol a képen lehetne éles síkot is találni) várjuk a többi munkád. (szőke)
értékelés: