Amikor még nem izgultál este 8 előtt kint

MTA épület a Magyar Tudósok Körútján. Október végén. Vettem egy új telefont és annak a kameráját, illetve szoftverét tesztelgettem. A képet nagyjából 3 gombnyomásból meg lehet szerkeszteni, ami tök jó, mert egyszerű, de számomra azért kicsit veszít az értékéből, hogy nem nekem kell leülni a gép elé és x percet próbálkozni a számomra tetsző színekkel.

Kedves Miklós, egyrészt mindannyiónkon rajtunk van a mehetnék, sok mindent tesz tönkre a bezártság, az, hogy nem látjuk, mit hoz a holnap. Hogy ez ebben a képben benne van-e, bevallom, ha akarom, belelátom, de ha nem olvasom a címet, akkor maga a kép nem mond erről az érzésről sokat. Ami a technikát illeti, sok mindent megoldanak a mobilok, de azért helyettünk nem tudnak gondolkodni, nem tudnak komponálni, sem azt nem tudják eldönteni, mikor és mit fotózzunk le. Kényelmessé tesznek, és ez veszélyes lehet, már amennyiben autonóm alkotások készítésére törekszünk. (hegyi)
értékelés:

Folyosó

"Ingyen kredit" óra második házija. Nyilván villanykaron felüdülés néha kicsit más témájú előadásokat hallgatni. A házi valami ilyesmi leírással lett kiadva: a szobátokban készítsetek valami kozmikus(?), elvont, érdekes, izgalmas képet. Konkrétan több napos gondolkodás után inkább a biztosra mentem és ez sült ki belőle.

Deák tér összkép

Műegyetemen ingyen kreditnek felvettem egy fotós tárgyat, ahol hetente kell egy képet beküldeni házinak. Ez a Deák Ferenc tér összképéről kellett volna szólnia.

Miklós, én örülnék annak, ha akár hetente jönne egy kép tőled, ha már fotózás, és fel is vetted kreditnek. Nekem tetszik ez a kép, bár az kétségtelen, hogy az összkép nem áll össze, és ennek az oka az lehet, hogy nagyon benn voltál az utcában, és emiatt maga a tér nem érvényesül. De a kompozíció jó, és az is, hogy a mozgás érzékeltetése miatt a fényviszonyok is megváltoztak és vállaltad azt, hogy kiég, hogy kontrasztos lesz, ettől lett egyedi íze az egésznek. Szorgalmira nincs csillag, szóval legközelebb leckébe küldj, akkor megvan a 3 is akár. (hegyi)

Napnyugtai impresszió

Tanulság: mindig nézzétek meg, hogy mikor van pontosan golden hour, ne előtte 1 órával menjetek fotózni. Instagram értékrend, művészi értéke talán nincs is.

Első blikkre nekem a Csinibaba ugrik be, a hangulata hordoz valamit abból az időből, amit a film is bemutat, és bevallom, engem ez a golden hour dolog se mozgat igazán, szóval hogy pont akkor vagy előtte, szinte mindegy. Azt persze nem tudom, hogy mennyiben volt tudatos részedről ez a fajta időutazás, de mindez mellett vagy függetlenül ettől a karóra fém szíja az kilóg. Érdemes ezekre az apróságokra figyelni, ha a korábrázolás fontos, akkor azért, mert nem korhű, ha csak a szín és forma volt fontos, akkor meg azért, mert hideg, rideg, technikai hatású ügy. Ha nincs nyoma a karon annak, hogy a napozás miatt a szíj alatt a bőr világosabb, akkor simán a fotó erejéig le lehet vetetni. (hegyi)
értékelés:

Parafrázis

Rákosi Mátyásról készült kép újraalkotása.

Azért érdekes ez a kép igazán, mert úgy sikerült megoldani az újraértelmezést, hogy bár az eredeti kép javarészt azért nem egészen pontosan ilyen, de valahogy a kollektív emlékezetből így is sikerül lehívni a fotót, és valóban, működik minden, beindul az időutazás. Jó a modell, itt a tónusok is működnek, szóval szuper, köszi! Ha van kedved, lehet, hogy izgalmas út lehetne ilyesmiket csinálni. (hegyi)
értékelés:

Miért a hónap képe:

Azért emelem ki, mert ez a kép ritka jó példája annak, hogy mi történik akkor, amikor a fotósnak van előzetes ötlete, belső képe, tehát amikor nem csak lövünk a világba, hanem tudatosan akarunk valami eredményt elérni. És ez egy elég fontos dolog lenne minden más fotós helyzetben is, hogy legyen ilyen előkép, megfigyelés, mert ha ez megvan, akkor már a forma és az eszközök is sokkal egyértelműbben jeleznek, mit hogyan kell használni. (hegyi)

75 évvel később

Őszintén megvallva csak egy gyors kattintás volt, és igen, a 999x lefotózott híres felirat. Félig-meddig szorgalmi.

A kép hatása jó, a helyszínhez kapcsolódó története azt hiszem, működik. Azért írom, hogy azt hiszem, mert abban nem vagyok biztos, hogy ez egyfajta kritikai megfogalmazás, vagy történetmesélős kép akart-e lenni. És ez az arányok miatt nem egyértelmű. Ha sztorimesélés, akkor több kéne a srácokból, az ég meg a fa nem fontos. Ha viszont kritika, akkor még magasabbra kellene a kamera, picit lemaradni tőlük, ezáltal kábé hasonlóan kiszorítani a képből őket, viszont erősebben mutatódna a helyszín. Jó irány, de ezt a kérdést, hogy mi az üzenet, neked kell eldönteni. (hegyi)
értékelés:

Gyönyör rétegei

Több órás keresés után sikerült véletlenül megtalálnom egy helyet, ahol meg tudtam valósítani az elképzelésem. A háttérben a Lánchíd látható. Egyébként egy fiataloknak szánt EU-s pályázatra neveztem ezzel. (téma: egyenlőség identitás, vallás stb.) Remélem nem volt hiábavaló az igyekezet.

Miklós, pörgessük fel a tempót. Én is jobban pörgök, te is küldj képeket, haladjunk, mert ez a kép jó, és az előző is az volt, szóval volna értelme dolgoznunk. Egyetlen, amit nem értek, bár tudom, van egy ilyesmi divat, hogy szürkében hagyjuk, de miért jó az, hogy nincs alja, hogy a tónusok feketéig nem mennek el? Na, erről beszéljünk majd, várom a munkáid. (hegyi)
értékelés:

Olcsó világítás

Úgy gondoltam egyszerű lesz 1db LEDes olvasólámpával önportrét készíteni, ezzel is szenvedtem egy keveset. Tudom, a koncepció kicsit lebutított, de első próbálkozásnak szerintem megfelelt.

Kedves Miklós, üdv a Téren, elnézést, hogy ennyire elkéstem, de pótlom, és várom a folytatást is tőled. Ez egy jó bemutatkozás, mert kiderül, hogy érdekelnek a fények, és az ezáltal elérhető formák, módosulások. Arcnál jó, ha ennél kiegyenlítettebb a szemnél a sötét oldal is, a világos oldalnál meg amiatt kell valamivel kevesebb fény, hogy a formák megmaradjanak, ne laposodjon el a fej, a mimika. Megvan a három csillag az ötlet miatt, és kérek még ilyesmit. (hegyi)
értékelés: