Orchidea

nikon d7500, nikkor 18-105
otthon, lámpa fényénél

Eszter, ez egy finom dolog, szép megoldás, érzékeny, mondhatni nőies, bár nem szeretem ezt a kategóriát használni, mert sztereotipizál. A színhelyesség ízlés kérdése, hogy a kékességből visszahozod-e a fehérbe a szirmokat, el tudom fogadni, bár nekem az orchideától ez a kék picit idegen. Amit viszont nem győzök elégszer mondani, az a szignálás. Szép, kacifántos írást látok, de ez egyrészt abban is bajos, hogy konkurál a témával, ettől az amúgy egyensúlyban lévő kép elkezd finomkodni, másrészt ez úgy hat, mint egy képelem, a kompozíció része lesz, ami szintén zavart okoz. Védelmi értelme nincs, egy pillanat alatt leszedhető, a képnek pedig magától kell egyedinek és felismerhetőnek lennie, nem a szignótól. Én nem javaslom, hogy használd. (hegyi)
értékelés:

Ősz

Eszter, én kedvelem ezt az eszköztelen kompozíciót, de azt kevésbé díjazom, hogy ennyire kicsi a mélységélesség. Divat, hogy nyitott rekesszel fotóznak, de ne kövesd, mert itt például emiatt csak az egyik levél éles, ráadásul a távolabbi, így elől ez a flekk életlenben zavaró lesz. (hegyi)
értékelés:

Erdély

Kedves Eszter, örülök annak, hogy újból jelentkezel képpel, és nagyon szép az a világ, amit itt mutatsz. Picit nekem sok a HDR ezen a képen, és talán forgattam volna valamennyit rajta, hogy ennyire ne legyen az az érzete az embernek, hogy a horizont ferde, miközben valószínű, hogy kevésbé ferde, mint amennyire most mutatja magát. De maga a helyszín gyönyörű, kétségtelen, lehet barangolni a tekintettel ezen a képen. Kevésbé húznám ezt ennyire be tónusban, hogy minden ki legyen egyenlítve, ennél lehet egy kicsit kócosabb az egész, mert ez a hitelességen gyengít. A valóságot illusztrációvá teszi. Én most erre emiatt adok kettő csillagot. (hegyi)
értékelés:

Házőrző

Ez egy jó kutyaportré tulajdonképpen, bemutatja az állatot. Értem, miért ez a háttér, jó is az, hogy kiemeled vele a kutyát, de kicsit sematikus lesz a végeredmény. Ha lejjebb mégy, még lejjebb a kamerával, akkor ugyanitt ugyanez lehet, hogy szerethetőbb lenne. (hegyi)
értékelés:

Tükröződés

Eszter, örülök neked, hogy visszatértél, ráadásul egy számomra hibátlan képpel. Finomak a tónusok, a formák, az egész gondolat nagyon jó és szép kivitelezés, érzékeny, tetszik. Nem is tudok mást mondani. (hegyi)
értékelés:

Zászló

Igazából azt kell mondanom, hogy ez egy elegáns megoldás lehetne, ugye március 15-én érkezett a kép, tehát egy ünnepi megoldás, csak itt az van, hogy annyira kiszedted a környezetből a bármiféle értelmezhető hátteret, hogy ez így önmagában keresztüllóg a képen, főleg úgy, hogy az aljából levágtál, amit én egy kicsit sajnálok, így most nekem nehezen átélhető, hogy miről is van most itt szó. Nem vagyok biztos, hogy jót gondolok, amikor a képre nézek, tehát nem egyértelmű, hogy ez most valami búskomor ünnep vagy valami protestálás vagy egyszerűen csak esett az eső, szóval valamiért nem egyértelmű nekem, mint nézőnek, hogy miről akar beszélni. (hegyi)

Arborétum színei

A virág szép és jól ellenpontozza az avar színeit, ez igaz. Ugyanakkor olyan nincs, hogy valami úgy működik és jó, ahogy megtaláljuk. Nem kell tartanod tóle, hogy hozzányúlj dolgokhoz, hogy például leszedd elölről azt a levelet, hogy a növény kiadja a maga formáját, mert így most fuldoklik az egész, még akkor is, ha a cél az volt, hogy azt mutasd meg, ahogy áttör a növény az avaron. Mert ha ez a cél, azt akkor úgy kell rendezni, hogy ez legen a fő motívum és akkor valószínű, hogy máshová kell állni, fentebbről fotózni. (hegyi)

Híd

Hangulata van a képnek, ad egy régies, múltat idéző érzetet, azzal, hogy roncsoltad a tónusokat, szóval ez itt most jól jön ki, de azért óva intelek a túlzott használatától, mert modorossá tehet. Ha lehet javaslatom, első körben érdemes megmaradni a fekete-fehérnél és az egyszerű hagyományos tónusrendnél. Aztán majd ha ebben haladtunk előre már, kiforogja, hogy mi lesz az, ami téged esztétikailag érdekel és ki akarod majd próbálni. (hegyi)

Me

Ez a kép egy erős formai állítás, azzal, hogy szűkre vágtad az egészet, tulajdonképpen azt érzékelteted, hogy belelátsz a vesénkbe is. Ez jó és fontos dolog, mert a határozottság az emberek jó részének megnyugtató, azt sugallja, hogy tudja, mit csinál a másik, érti azt. Szóval köszönet, hajrá a folytatáshoz. (hegyi)

Toscan naplemente

Eszter, ez egy nagyon érzékletes kezdés, egy jól első lecke, van hangulata, ott vagyunk veled a kép által, és ez jó. Kicsit fura az álló formátum mindannak ellenére, hogy logikus volt ezt választani, de talán még jobb lett volna, ha fekvő formát választasz, mert még erősebb lenne a tengerparti jelenlét, a helyszín. Várom a folytatást! (hegyi)