Zápor

Zápor

Nyár, késő délután, hirtelen zápor, a forgalmas utca hirtelen elcsendesedett.

Örülök annak, hogy ebben a furcsa télben most jön egy nyári kép, mert ennek is van iróniája. Ami a képet illeti, nekem ez egy nagyon kedves kép. Hoz egy gyerekkori élményt nekem, a kiürült utcáról, amikor a haverok eltűntek, én meg baktattam egyedül haza, és nem egészen így terveztem a délutánt, meg már biztosan idegesek otthon, hogy hol voltam, és még ez is bejött a képbe, hogy tulajdonképpen, ezek ilyen elfuserált nyáresték. Lehet, hogy ez a gyermekkor leckében is megállná a helyét, nekem legalábbis igen, mert megvan a sztori. Ami a leiratot illeti, hogy itt most a zápor hogyan jelenik meg, hát, ezen a képen ezt nehezebben tudom felfedezni. Nem biztos, hogy ez baj, mert a kép önmagától is működik, de ha hivatkozunk valamire, akkor az kérdés, hogy az hol van. Lehet, hogy ez egy nagyobb méretű képben jobban kijön, hogy esetleg ott a kis girbe-gurba járdán már megjelennek a felverődő esőcseppek, nem tudom. Ha itt a zápor a megfejtés, akkor az lenne a megoldása ennek a problematikának, hogy a Földhöz közelebb kell vinni a kamerát. Mert akkor fogod tudni érzékeltetni azt, hogy pocsolyák alakulnak ki, hogy ott csapódik a víz, vagy bugyborékok vannak. Ha ez kell, akkor ezt a döntést kellett volna meghozni. Arra kérem Anettet, hogy tegye meg, hogy nem hanyagol minket ennyire, nagyon várom a többi munkáját is. (hegyi)
értékelés:

Érkezem

Érkezem

Abban zseniális ez a kép, és ezzel a leckét is teljesíti, hogy a mancs olyan, mintha kilépne a képből. Ez annak köszönhető, hogy épp minden más testrésze a kutyának mozgásban volt, ez mellett pedig a többi, álló része a képnek a mélységélesség okán kerül más dimenzióba, ez tehát az, ami miatt a kép működik. Azt azért tegyük hozzá, hogy ez egy tanulmány, ami arra jó, hogy ezt megfigyelve és begyakorolva a következőkben már a mozgás lekövetése megvan, akkor jöhet az, hogy igen, de közben komponáljunk is, a kutya füle ne maradjon ki, vagy hagyjuk közelebb jönni, hogy teljesen vágható legyen, hogy a környezetben mi van és abból mennyit adunk, szóval munka az még van ezzel, de a mozgás leckébe ez egy jó meglátás. (hegyi)
értékelés:    

Korai még

Korai még

Nem könnyű esküvőn fotózni, mert ha kívülálló az ember, akkor rá kell hangolódni a párra, akármennyire is nehéz, ha belső körhöz tartozunk, akkor pedig épp ellenkezőleg, távolságot kell tudni tartani, hogy ne vonja el a figyelmünket és koncentrációnkat a vicceskedés. Szokásos poén, hogy ha van a közelbe víz, akkor beijesztik a mátkát, hogy bele lesz dobva, persze drága a ruhabérlet, úgyhogy ezek szerencsére ritkán befejezett gesztusok, bár megvallom, nekem kívülállóként nem olyan nagyon erősek ezek a poénok, de elfogadom, ha valaki így ünnepel. Itt viszont egyrészt nem érzem az indokát, hogy miért vágtál bele a fiúba, másrészt így most ez a beállítás azzal, hogy elforgattad és szűkre vágtad, inkább azzal fenyeget, hogy a kicsit korpulens férj jelölt fog hanyatt esni az arával. Ahhoz, hogy emelkedett legyen a képi végeredmény, nem árt picit lejjebb menni a kamera nézőpontjával, felemelni úgymond kicsit a modelleket, és arra is törekedni kell, hogy ne valami szociografikus élmény felé menjen el a dolog, mert azzal nem a megörökítést, hanem a viccességet erősítjük. Ez is bele tud férni, de most ez a kép így nekem nem sikerült kép, vágás és komponálás okán. (hegyi)

De szeretnék sétálni

De szeretnék sétálni

Elég régen volt már kapun kívül a "kis" kedvencünk amikor ez a kép készült. Itt épp a kapuból figyeli a külvilágot.

Kedves kép, talán ha jól látom, labrador lehet, hasonlít a mi kutyánkhoz. Jó a zöld és a zsemleszín együtt, kifejező a kutya is, arra kellene figyelni, hogy a környezetet is úgy hozd a képbe, hogy az ki legyen találva, vagyis a függőleges legyen függőleges, hacsak nincs indoka az elforgatásnak, és lehet, hogy ha többet adsz a kapuból, akkor a néző is jobban érti, mert így most azt az érzetet kelti a kép, hogy a kutyus beszorult valahová. Ismétlést kérek. (hegyi)

Változás

Változás

Szerintem jelképezheti a hó olvadását, egy nyári záport, vagy akár bármelyik évszak megtalálható benne.

Gyönyörű, ahogy megcsillan a fény a vízcseppen, barátságos, de mégsem tolakodó, viszont abban pontosítani kellene, hogy mi is az a környezet, amiben ez megjelenik, mert így annyira elvonatkoztatott lett az eredmény, hogy a néző nem tudja mihez kötni, bizonytalan marad, hogy ahogy azt le is írtad, ez most akkor minek a következménye. Azzal tudunk érzelmi viszonyt tartósan létrehozni, amit felismerünk, vagy, ami annyira elvonatkoztatott és absztrakt, hogy semmi néven nevezhető konkrétum nincs benne - a kettő között keressük a fogódzót, de nem lehetünk biztosak a dolgunkban, vagyis a néző egy idő után beleun a keresésbe, mert nem jut előbbre. Ez nem azt jelenti, hogy csak a tárgy- és tényszerű képelemekkel lehet dolgozni, de ennél picit több kéne. (hegyi)
értékelés:

Menthetőek vagyunk?

Menthetőek vagyunk?

Nekem fontos a barátságban a közös téma, a közös hobbi és az ezzel töltött idő(is). E kép alapján valószínű nem egyértelmű, de a mi közös hobbink az autók és a rally. Nem kifejezetten női sport és hobbi, ebből értetődően soha nem vagyunk ilyen viseletben láthatóak. De pont ezért szép a barátság, hogy ilyen dolgokat tudunk kihozni egymásból.

Vagány képi világot látok, nagyon érdekes ez az enteriőr, amit kapunk. Hogy a barátságról mennyire mesél, azt nem tudom, ti érzitek ezt, mert nektek van mihez összehasonlítási alappal rendelkezni, látjátok azt, hogy az életben ilyen ruhát többet föl nem vennék, mégis ez most a leiratból tűnik ki, és nem a képből. Meg lehet képben is oldani ezt, lányok, körbe lehet venni a saját ruháinkkal magunkat, van ott épp elég felület, ahova fel lehet lógatni azokat a ruhákat, amiket vagánynak és odaillőnek érzünk, amik sportosak és a mi világunk, és utána ebbe bele lehet állni valami Barbie ruhás kinézettel, akkor már erősebben működik a vállalás része is, hogy egymásért vállalunk valami dilit. Most ez nekem nem jön be a képbe. Ezen tessék még gondolkodni, másrészt nagyon kis szemérmes ez a barátság. Szerintem akkor, amikor nincs ott a kamera, el tudom képzeli, hogy ha örültök, akkor egymás nyakába ugrotok, ha sírtok, akkor egymás vállán sírtok, ez abszolút benne van a pakliban. Ez nem életkori kérdés, és ez nem is azon múlik, hogy az ember férfi vagy nő, de hát akkor ebből valamit tessék megmutatni. Most olyan kis szabályosan ott állunk a kamera előtt. Ha már barátság, akkor menjünk mélyebbre. Érzelmeket akarok látni, itt nincsenek nagyon. (hegyi)

Jövő

Jövő

Autók közt nőttem fel, ez egy életforma.

Azt nem teljesen tudom, hogy hogyan készült ez a kép, remélem te készítetted, és nem valaki más, ez egy fontos dolog, hogy azé a kép, aki megműveli, vagyis aki az exponáló gombot lenyomja. Jó ez a ferdeség, amit vissza is húzol azáltal, hogy rádőlsz az autóra. Lehet, hogy egy leheletnyi a fejből jót tett volna azért, mert most a tekintet van a képhatáron. Nem muszáj a teljes fejedet ábrázolni, ezzel egyetértek, és egy laza, kedves mozdulatot látok, úgyhogy megvan a három csillag, csak arra figyelj oda, hogy ha vágunk, akkor a szemöldök fölött egy kicsi helyet hagyni kell. Megvan a leckemegoldás, látom erősíted a csajos-autós csapatot. Megjegyzés: aki (ki)ismer, tudja, hogy az első három lecke első beküldésére általában megvan a három csillag, hiszen bemutatkozás, tehát ezért elfogadóbb vagyok, viszont azért az jó, ha van kritika, akkor kapunk javítást, változtatást, újragondolást is. (hegyi)
értékelés:    

Nyugodtság

Nyugodtság

Érdemes kiélvezni a pillanatokat, főleg ebben a gyönyörű időben.

Nagyon finom, nagyon jó az a pasztelles tónus, amit az arcod kapott attól a fényvisszaverődéstől, ami gondolom, hogy valami környezetben lévő tárgyról, vagy egy másik személyről, vagy egy asztalról visszaverődött rád. Ez nagyon jót tett. A válladnál lévő kiégett rész nehezíti azt, hogy az ember a szemedre koncentráljon, erre érdemes odafigyelni, hogy az ember mindig a legvilágosabb rész felé keresi a fókuszt, a mondanivalót, a középpontját a képnek, még akkor is, ha nem fizikailag van az középpontba helyezve, tehát elviszi a tekintetet a világosabb. Most abban a tónusrendben, amiben dolgozol, a képnek a bal fölső része lényegesen világosabb, mint a többi rész, tehát ez majd a későbbiekben megfigyelés tárgya lehet. Megvan a három csillag és a leckemegoldás, várjuk a folytatást. (hegyi)
értékelés:    

Az igazi arcom

Az igazi arcom

A lecke címe és a kép mondanivalója szerintem teljesen egyezik.

Kedves Anett, köszöntünk a Látszótéren, a címet majd magyarázza az idő, hogy mennyiben és milyen területen értendő az, hogy ez az igazi arcod. Nagyon érdekesek azok a míves körömdíszek, amiket itt látunk, tulajdonképpen a képhez és annak a finom fényeihez és vonalaihoz képest ezek nagyon is határozott jelzések, egy vadmacska körmei. Köszönöm szépen, a három csillag megvan és a leckemegoldás is, és várjuk a többi munkádat, jó ez a ritmus. (hegyi)
értékelés: