Fényes tanösvény
Miért a hónap képe:

Tetszik ahogy kilyukad az erdő és sárga formák bukkanak fel, új előteret létrehozva, tetszik ahogy az erdő "rendezettsége" találkozik a sárga foltok rendezetlenségével és összefolynak, tetszik, hogy álomszerű, tetszik, hogy valóságos, tetszik, hogy meg van forgatva, tetszik, hogy másodpercekre megkérdőjelezem az ítélőképességem, mire rájövök, hogy mit is nézek pontosan, tetszik, hogy más amit nézek és más amit látok, tetszenek a tónusok, tetszik a fáradtság, tetszik az ötlet és tetszik az élmény, amit nyújt. Köszi Kálmán, jó válogatást februárra. (Szalai Olivér)

Flemingók 2

Újraszerkesztve Aurelianonak sok szeretettel, ez szerintem még jobb lett.

Kálmán, Aunak igaza volt. Az a jó, ahol ott van a sok misztikus háttér, miafene, izé, amibe bele lehet mindent képzelni, így, besötétítve mindez elveszik. Várom a munkáid. (hegyi)

Flamingók

Esőben ráadásul

Kálmán, örülük neked, hogy újra küldesz, folytasd, fontos tag vagy, várom a munkáid. Ennél a képnél most elsőre a technikai izével kezdem, mert valami nem kerek nekem. Történt valami a fölső részben, amitől bekockázódva van az ott az a valami, nem tudom, mi lehet az, de a jpg tömörítési hiba ott erős. Azt ott háttérnek utólag csináltad oda? A másik, hogy picit sötét az egész. A kompozíció tetszik, meglepő az egész, hogy ennyi madár mit csinál ott. Amivel kezdeni kell valamit, az a technika. Az is lehet, hogy valami szoftverrel csináltad ezt a miniatürizálás effektet és az nyúlt ott bele fenn a háttérbe, nem tudom. (hegyi)
értékelés:

én se értem
Miért a hónap képe:

Júniusban Nagy Kálmán életkép, zsáner témakörbe sorolt, Én se értem című fotója érdemelte a Hónap képe címet. Választásom egy másik, hasonló színekben készített képpel szemben a Martin Parr-i benyomás keltése miatt esett erre a felvételre, ahol ugyanúgy megkereshetjük, felfedezhetjük mindennapjaink kétségeit, a túlszínezett vagy éppen csak körvonalazódó jövőképet. Az ösztönösség, mely a kutyus árnyékba való menekülésétől indul, tovább vezeti a fotóst, akinek ugyan nem súgott Mr. Parr, mikor is exponáljon, mégis megindító szavakra méltatta kommentjében Aurelianót, aki ily módon tette könnyebbé, hogy az e havi feladatot megoldjam. Köszönet mindkettőtöknek, jó választást a díjazottnak a következő hónapban! (Frantisek Balga)

barbie és a többiek

a medencében

Egy kis szürke fátyol van ezen, amit le lehetne venni, élénkebb lenne, mert az ötlet és meglátás kiváló, mintha csomagolópapírt látnék, ajándékhoz valót, vagy gyerekszoba tapétát, ahogy István is írja. Az azonban bajos nekem, hogy épp a barbie baba van vágva, kisodródva a szélre. Nem azt mondom, hogy kötelezően centrálisra kell komponálni, de vágni nem jó szerintem, mert megtöröd a ritmust, így átmegy valamiféle szocióba, de maga a szín és forma meg annyira pop, hogy az meg ledobja a szoció világot. Mindenképp örülök ennek, mert van benne egyediség. (hegyi)
értékelés:

szem

Nyilván itt a szenzáció a szemben a tükröződő fotós, ez emiatt inkább lenne önportré, mint házi kedvenc, főleg, mert a kép alapján ornitológus legyen a talpán, aki megmondja, milyen bogár is ez. Viszont van egy fontos dolog, amit nem szabad kifelejteni. Ha ennyire szuper közel megyünk, akkor ez igényel utómunkát. Csináltam egy hevenyészett verziót, hogy mire gondolok. (hegyi)
értékelés:

Talp

Grillparty utáni pihenő

Érdekes nézőpontot választottál, formailag érthető, tartalmilag némi magyarázat kéne talán, miért épp a talp az, ami megragad, mint helyzetbemutatás. Nyilván van ebben a lazítás nyugalmából, de fura megfigyelni azt is, hogy mennyire szokatlan az, hogy egy talpat lássunk, mennyire eltér a megszokottól, miközben természetes, semmi extrém nincs benne, mégis ritka. Nyilván a kérdés az, hogy mennyiben ötletszerű, hiszen ezen múlik az, hogy van-e késztetés arra, hogy tovább keresd ehhez a viszonyulásod, vagy csak parti utáni pihenőben kezedbe akadt gép és a lazítás nyugalma-unalma hozta, hogy akkor én most ezt lefotózom. (hegyi)
értékelés:

Ivánnal

Adri készítette rólam, gondoltam feltöltöm nektek, mert szerintem jól sikerült.

Jó kép, Adrinak gratulálok érte, és sok örömöt nektek! (hegyi)

Egyrészt be kéne linkelni a képhez a műsorod, ahol elmeséled Iván érkezését. Másrészt ez egy jó kép, még jobb lenne, ha a testből annyival többet kapnánk, hogy a ne a fej legyen középen és így balra meg a nem fontos üresség, de az jó, hogy jellegzetes a gesztus, és olyan pillanata a babának, amiben nincs semmi számára vállalhatatlan. Ugyanis a szülők ott szokták elrontani, amikor a gyereküket fotózzák, hogy nem látják annyira kívülről, hogy észrevegyék, hogy mondjuk ha folyik a nyála, vagy szutykos a kajától, az nem épp előnyös, magukat se ábrázolnák így, de a gyerek az mehet, mert az bárhogy is van, cuki. Ráadásul ilyenkor szoktam baromira zavarban lenni az elemzéssel, hogy a szemük fényéről mégse mondhatom, hogy apuka vagy anyuka, de most ez a gyerek épp bamba, vagy nem guszta, érted, mert megbántódnak, vagy fejbe somnak egy kiskapával. Mivel Iván még friss, talán ez az üzenetem, hogy szia Iván, és az, hogy szia család, meg az, hogy Kálmán, a többi képnél is, amit csinálsz, legyél ugyanennyire figyelmes, hogy nem hozod kínos helyzetbe a gyerkőcöt. Ilyenkor lehet kitalálni fotós projekteket, hogy mondjuk minden hónapban egy kép kábé ugyanott, éveken át, és abból összeáll egy etűd a felnövésről, meg ilyenek. Szmájli, csóközön. (hegyi)
értékelés:

első óra

Kálmán, ez nem elég a szocióhoz. Kicsit megszeppent gyerekek, de nincs értelmezve a képben, hogy hol, mi és miért történik. Oké, furulyáznak, de ennél többet nem tudok meg. Persze, oké, azt is látom, hogy roma gyerekek. De nincs sztori. És még azt se tudnám így megmondani, hogy mit kéne máshogy, mert nem voltam ott, de a lényeg mindig az, hogy legyen sztori. Legyen valami, amit a kép által mesélsz el. Valami képileg is megfogható. Az első óra, az azért elég tág dolog, és képileg nem tudom, mi lehetne, ami ezt elmeséli, hogy az első. Ha a gyerekek figyelme és szorongása a téma, akkor ki kell választani egy főszereplőt, és őt fotózni.Közelebbről akár, azt venni középpontba, hogy a kezeivel hogy szorítja a hangszert. Zenész vagy, tehát arra figyelj, ami ennek az érzelmi része. (hegyi)

Mars

Ez alapvetően megvan, amin vacillálok, hogy kell-e érzékeltetni, hogy ez valójában egy nagyon is földi helyzet azzal, hogy a háttérben ott a talán löszfal, meg a bokor, növények, vagy sem. Ha csak a buckák vannak, nyilván üres lehet a kép, igényelhet valami "sztorit", vagy különös fényviszonyokat. Szóval összességében jó, de valami bizonytalanná tesz, valami nincs megoldva. (hegyi)
értékelés:

Elhagyott

Ez azért nem működik, mert az utómunkája lapos. Nem tud érvényesülni, mi is a lényeg, miről akar ez szólni. Van más probléma is, mert a keresztről a levelekből és egyebekből picit le kell szedni, ennyire fedetten nem jó, de a fő gond az a tónusrend. Így ez most csak kuszaság. (hegyi)