BUÉK hógömb, Hegyi Zsolt-2013.12.28. 23:52, Hegyi Zsolt-2013.12.28. 23:52

BUÉK hógömb

A gömb alapanyagai: szalvéta, olló, cérna

BUÉK hógömb

A szalvétákat széthajtjuk, legyező hajtással hajtogatjuk, majd középen összekötjük.Ezután mindkét végét lekerekítjük. Aztán szétnyitjuk.

BUÉK hógömb

Széthajtás után formára igazítjuk. És elkészült a hógömb. Szilveszteri adásomban részletes útmutatót kapsz az elkészítéséről. Jó munkát, és BUÉK!

1 csillagot adok arra, hogy illusztráltad a rádióadásodat. A képekről majd, ha jelen vagy, beszélünk. (hegyi)
értékelés:

Karifa, Hegyi Zsolt-2013.12.16. 22:54, Hegyi Zsolt-2013.12.16. 22:54

Karifa

Karácsonyfa hozzávalói:
- Filc anyag (különböző színűek)
- Olló
- Körző
- ceruza
- Tű, cérna

Karifa

Körzővel köröket rajzolok, ezeket körbevágom. Aztán felfűzöm a filckorongokat.

Karifa

A kész Karácsonyfa. Jó munkát kívánok az alkotáshoz! Kedden este 20 órakor mesélek az elkészítéséről a rádióban :-)

A rádiójáték és a képi megformálás mindenféleképpen fontos, mert a többieket próbálod mozgásra serkenteni. Tegyük hozzá azt, hogy ennek a tempója, és a mennyisége azért még a megkívánt alatt van. Fotográfiai szempontból a korábbi munkáiddal összehasonlítva azonban ez kevés, csak arra jó, hogy az ember nagyjából képben legyen, hogy mit is kell csinálni, tehát látom kilóra, hogy mit kell összerakni, de képileg ez nem megoldott. (hegyi)
értékelés:

Mikulásgyár, Hegyi Zsolt-2013.12.02. 15:14, Hegyi Zsolt-2013.12.02. 15:14, Hegyi Zsolt-2013.12.02. 15:14

Mikulásgyár

Mikulás ujjbábhoz felhasznált anyagok:
- Textilfilc ( piros, fehér, testszínű)
- Olló
- Technokol ragasztó
- Filc
- Tű, cérna (varrógép)
- Papír (szabásmintához)

Mikulásgyár

Kiszabott formák összevarrás előtt.

Mikulásgyár

Összevarrt piros testrész. Felragasztott szakáll, sapkaszél, pompom, orr.

Mikulásgyár

A kész mikulás. December 3-án 20 órakor hallható Padon című műsoromban részletesen elmesélem a készítés menetét. Boldog Mikulást kívánok!

Nem nagyon szeretném ezeket képileg elemezni, mert fotográfiaként nem értékelhetőek, ugyanakkor illusztrációként működnek az adott rádióadáshoz. Örülök annak, hogy Anita elkezd megint ezzel dolgozni. Egy kicsit összeszedettebb képi munkát várnék, mert ez így önmagában billeg, és nagyon sok kihívással küzd, már csak ha mást nem mondok, azt a vörös függönyt a gyerekszobában, amitől az ember agyvérzést kap, talán érdemes lenne elhúzni ahhoz, hogy ne legyenek ennyire torzak a színek. Aztán a kompozíció és az elrendezés viszonyrendszerét most nem akarom itt tovább boncolgatni. A három csillagot azért kapja meg, mert ehhez készült egy rádióműsorban lévő blokk is, és az egész együtt fontos, önmagában a képek nem eléggé érettek. (hegyi)
értékelés:

Ébredés

Ébredés

Hallgattam a rádióműsorodat, és abban azt is, hogy mit mondtál erről a képről. Vegyük úgy, hogy az a te szubjektív meglátásod, bár érdekes, hogy ha te azt gondolod erről a képről, amit ott elmondtál, akkor azért itt most egy dologra mégiscsak reagálok: Nem mindegy, hogy naplemente, vagy napfelkelte. Sok mindent lehet kamuzni, de azt nem, hogy szép kényelmesen elmentünk sétálni, és oda lefáradtunk, és ránk jött a naplemente, avagy fel kellett korán kelni, és még épphogy ébredezünk, de már indul a nap. A kettő baromira más energiákról szól, és ez átjön a képen. Ezzel a képpel az egyik probléma az, hogy kamu abban, hogy ez egy naplemente, és ez rányomja a bélyegét a szereplőre is, hogy ő hogyan kókadozik ott a padon, meg arra is, hogy te magad hogyan kókadozol a gép mögött. Nekem azzal nincs olyan nagy bajom, hogy ferde a horizont, azzal már van, hogy az egész kép ferde, és ezt tömegben nem húzza semmi vissza. És azzal van a legnagyobb bajom, hogy nincsen élességünk, márpedig ezt érdemes lett volna kigyakorolni, hogy legyen élesség. Azt gondolom, hogy a modelled is türelmes volt, a nap is megvárt volna, így lehetett volna még ebből felvételeket készíteni ahhoz, hogy valamelyik már csak élesre sikerül. Megint annyiban utalok a rádióműsorra, hogy mennyire voltál az elmúlt időben úgymond lusta abban, hogy ezt a gépet megtanuld kezelni, úgyhogy, én arra szeretnélek kérni, hogy próbáld meg feladni ezt a lustaságot. Van egy nagyon jó kis géped, tessék kitanulni, mert akkor fog örömöt szerezni neked, ha nem ellened, hanem veled dolgozik az a masina. Ez most egy 2 csillagos kép, függetlenül attól, hogy a leckemegoldásba ugye, a kamu miatt nem működik, és kérnék majd egy ismétlést. (hegyi)
értékelés:

ősz

ősz

emlékül...

Anita, ezzel a képpel nem tudok mit kezdeni, bocsánat, vannak itt ilyen otromba formák, és direkt használom ezt a szót, hogy ez így eléggé drabális itt az előtérben, miközben nem nagyon egyéni, és nem nagyon értem, hogy mit akarunk ezzel mutatni. Beestünk valahová ide a patak mellé, de hát, igen, és akkor mi van. Tűz be a fény, de nem szépen mutatja a sráfokat, az élesség fene tudja, hogy hol van. Nem egyedi a helyszín, nem érzem azt, hogy közöm lenne hozzá, formákat elindítunk, de nem fejezzük be. Ezt én nem ismétlésre, hanem továbbgondolásra adom vissza. (hegyi)

Tükör

Tükör

Baba és maci.

A nézőpont jó, a megoldás is jó. Azt nem nagyon értem, hogy miért vagyunk a természetben, de nyilvánvaló, hogy van ennek valamilyen oka, csak akkor ezt valahogy be kellene tudni kapcsolni. Megint azt mondom, amit itt néhány elemzésnél már mondtam, hogy túl szűkre van vágva a környezet, ettől van egy bensőséges hatása az egésznek, ugyanakkor nincs értelmezve az, hogy miért hagyom benne a háttérben ezt a zöld növényzetet, így sem a szürrealitása nem tud elindulni rendesen a dolognak, sem a realitása. Már pedig a kettőből ellensúlyozva jönne ki a megoldás. Az irány jó, és kedvelem ezt a képet. Kérnék egy ismétlést, és ez most 2 csillag. (hegyi)
értékelés:

Hazafelé...

Hazafelé...

Hát, én tudom, hogy ez hol van, de azért azt hozzáteszem, hogy kevés ember lehet, aki ebből megmondja, hogy ez a dörögdi klastrom. Nem kötelezően kell ezt tudni, viszont ahhoz nekem ez önmagában kevés, hogy elvigye a vállán a képet. Ez olyan, mint egy kamera a képben, de az, ami a túloldalon történik, így, ebben a formában nem annyira érdekes. Valamit még itt kellene ezzel kezdeni. Legfőképpen azt, hogy nem elég belenézni ebbe a lukba, valamit ettől várnunk. Akár azt is lehetne ábrázolni, hogy nem, nem várunk ettől semmit, de akkor ennek a lukságát kell jobban megfogni. Úgy tűnik most, hogy ez az élmény, ez az érzés valahol benne maradt a képben, nem jött ki. És az utazás, megérkezés pedig megint egy olyan dolog, hogy kettőnkön kívül nem sokan értik, talán csak azok, akik a rádióműsort hallgatják, de ennek a képnek e nélkül is meg kellene állnia. Anita, kapcsolj rá, el vagy tűnve megint, és ezt most azért mondom ide, mindenki előtt, hogy azért mi dolgoztunk együtt nem keveset, és volt is eredménye. Az elmúlt, lassan egy év nagyon a lazulásról szól, és ezt nem tartom jónak. A szabadság a kezedben van, engedd szabadon azt a madarat, és hadd szálljon. Kérném a munkákat! (hegyi)
értékelés:

Én

Én

Pápa, Vásár tér, reggel

Az alkotó itt az árnyékokkal, a tükröződésekkel dolgozik, és nagyon érdekes az a felvetés, amit mutat. Azon kívül, hogy van egy enyhe szociografikus hatása a háttérnek és a függönynek, nagyon jól érthető és érezhető a lírai üzenet. Annyit tennék hozzá, hogy én a kép jobboldalából ezt a világosabb sávot már lehagynám, ugyanis az most olyan szinten húz vissza mindazzal együtt, hogy ellenpontja a másik oldalon lévő ház falának – ahol megint csak egy kicsit bizonytalannak érzem a vágást, ott középtájon valami fehér csücsök belóg -, de mégis azt mondom, hogy a tömegelhelyezés miatt nem ártana, és jót tenne a képnek, ha megválnánk ettől a jobboldali sávtól. Annál is inkább, mert ha ezt megtesszük, akkor erősebb lesz a hangsúly a fő motívumon, a modellen, Anitán. Arra szeretném Anitát kérni, hogy kapcsoljon egy kicsit rá. Vigye magával a gépet, legyen nála, a kis retikülbe férjen az el, és dolgozzon vele, mert vissza kell rázódni abba a ritmusba, ami régen jellemző volt, hogy ott van a gép, és ha szükséges, akkor tudok vele képeket készíteni, mert ha havonta egy kép készül, akkor abból nehezen lesz előrelépés. (hegyi)
értékelés:

Cseresznye  (ismétlés)

Cseresznye  (ismétlés)

A cseresznye saját "termés".

Anita, ez egy fokkal már jobb kép, az üzenet része az erős. Örülök neki, hogy a cseresznyére kezdünk koncentrálni. Ugyanakkor attól, hogy ennyire közeli a gép elhelyezése, gondolom nagy látószögű objektívvel készítetted, ez torzítja a fejet. A többieknek mondom, aki még nem találkozott Anitával, hogy nincsen semmi baj, Anita teljesen normálisan néz ki a valóságban, tehát nem deformálódott a feje. A másik, amit fontosnak tartok elmondani az az, hogy ennyire oldalról készített képnél a visszafelé nézés, ez a kifordult szem, hát ez elég fura. Én értem, hogy ez a kis fülike a fontos. Valahogy ez szerintem megoldható lenne, akár úgy, hogy kézzel egy kicsit rásegítesz, és előrébb húzod. Merthogy egy biztos, most ez olyan riasztott madárka póz, ami nekem fura. Én ezt visszaadnám még mindig ismétlésre. (hegyi)

 Első filmem, Pitypang tavaszra! Ha te is elkészíted, megtisztelsz, ha feltöltöd!

Anita elkezdett egy sorozatot és én ezt a filmet ezért tartom fontosnak és ezért az öt csillag mindenféleképp megvan és érdemes lenne erre a sorozatra a többieknek odafigyelni. A tervei szerint időről időre küld majd ilyen filmet, amiben egy-egy kézműves technikával elkészíthető kis ajándék vagy kis kedvesség sorra kerül. Amihez otthon megtalálod a hozzávalókat vagy legalábbis nem bonyolult beszerezni. Én azt gondolom, hogy ez azért is fontos, mert egyrészt díszíthetjük vele a környezetünket, másrészt azért is mert a kapcsolati, közösségi helyzetet is erősíti. Jó lenne, ha aki ezt elkészítette az be is küldené. A filmre pedig annyit, hogy nagyon erős a szubjektív hatása, ez a mellmagasságba tett kamera ez mindent visz. Nyilvánvaló, hogy bele lehet kötni a technikába, vannak sutaságai a filmnek, de azt gondolom, nem ez a kérdés, hanem az hogy meg tudjuk belőle csinálni ezt a pitypangot vagy nem. Azt gondolom, a film alapján ez megvalósítható. Ezt én egy jó dolognak tartom és drukkolok Anitának, hogy csináljon ilyen filmeket. Egyébként másnak is mondom, hogy ha van kedve bármilyen dologban, akár origami hajtogatásban vagy bármiben úgy érzi, hogy ő tudna a többiek segítségére lenni, akkor csináljon ilyen filmeket. (hegyi) értékelés:    

Cseresznye

Cseresznye

Örülök neki, hogy most már a második képedet is elküldted. Azt gondolom, hogy maga ez a munka kicsit talán többet érne ennél. Értem, átéltem gyerekként a cseresznye fülbevalót, de akkor most mondd meg, hogy a napocska meg az a kígyócska az a kukac lenne? Az hogyan csatlakozik az egészhez? Annyira erős, hogy elviszi a figyelmemet erről a tárgyról. Még egy dolgot hozzáteszek. Van egy szemüvegnyelünk. Most vagy ábrázolom magam, hogy szemüveges vagyok, vagy nem. Miért is vágtad le a szemedet? Miért is vágtad le a szádat? Miért nem láthatunk téged? Miért történt meg ez a furcsa vágás, miközben a hajadat mutatod? Akarom a szemüveget? Fontos az oda? Nem biztos. Ha csak a fülemet akarom ábrázolni, akkor ábrázoljam azt. Nem is biztos, hogy ez a fülem a jó, amibe ennyi minden bele van szurkálva. Esetleg ezeket el lehet takarni valamelyik terméssel. Próbáljunk ezzel valamit kezdeni, mert most a szemüvegnyél, az arany, a fuksz és a többi mind viszi el a hangsúlyt és a végén ez csak egy ilyen gyönge viccé silányul, miközben ezzel dolgoztál. A többiek ezt nem is biztos, hogy tudják, mert ebből a képből ez most nem derül ki, de ez a cseresznye a te magad munkája, ezt te magad készítetted. Legyél rá büszke, de akkor ezt tessék méltóan megmutatni. (hegyi)

Húsvét

Húsvét

Kellemes Húsvéti ünnepet kívánok!

Az egésznek a formai arzenálja tökéletesen érthető. Jó a kereszt, jó a tojás, de azért azt hozzáteszem, hogy ha már a fehér és a zöld ott van, akkor a pántlikák talán nem biztos, hogy arannyal kellett volna megvalósuljanak, hanem esetleg pirossal, és akkor valami nagyon finoman a magyarságból is belekerül ebbe az egészbe, ennyi talán belefér, az aranyat én nem látom itt most ésszerűnek. Tehát jó ez az egész, a világítás viszont nagyon esetleges. Az egész olyan, mintha valami hajnali konyhában lennénk, ahol anya ottfelejtette ezt az egészet, és egy kicsit kísérteties, amikor a gyerek kimegy, hogy megnézze, hogy megjött-e már a nyuszi, és elég ijesztően van ott ez a kereszt, mint egy ilyen figyelemfelhívás, hogy ne nyúlj hozzá, mert a kereszten végzed magad is. Szóval egy kicsit furcsa ez így most együtt ettől. Barátságosabbá kéne ezt tenni. Mindazzal együtt nyilvánvaló, hogy az ünnepnek a vallási része felé akarod ezt elvinni, és ez a része egyértelműen nem egy vidám üzenet, de el tudom fogadni. A kivitelezés miatt 2 csillag, és nagyon remélem Anita, hogy összekapod magad, mert régen ennél lényegesen aktívabb voltál, úgyhogy én ezt várnám. Szerintem a többiek is. (hegyi)
értékelés:

2013. 01. 01.

2013. 01. 01.

Boldog új évet kívánok!

Nagyon érdekes az a - mondhatóan – múltidézés, amit itt a képen látunk, és ez több értelmezési síkon ezt hozza. Egyrészt látunk egy romot meg egy nagyon régi deszkalapot is, és ez így együtt egy érdekes párosítás. Miközben a táj maga a valóságot hozza, aközben a visszafogott színeivel képes annyira a háttérben maradni, hogy megmarad a fókusz ezen a két tárgyon, és ez a régmúltat idézi. Azoknak, akik ehhez a helyhez érzelmileg kötődnek – a többieknek mondom, hogy ez a Klastrom Taliándörögdön – szintén segít egy emlék felidézésben. Talán annyit hozzátennék, hogy ha egy nagyon kicsit elmozdulsz magadnak jobbra, akkor nagyobb távolság lehetne a két tárgy között, és feszesebb lehetne maga a kompozíció azzal, hogy jobban széjjelebb húzódhatna a Klastrom. Most ez a két tömeg nagyon közel került egymáshoz, miközben maga a kompozíció könnyedebb. Ettől érdekes és jó, de olyan, minta valami még hiányozna erről a képről, ami mondjuk, a kép jobb oldalán ezt az egész tömeget visszahúzza. Nem tudom, hogy egyedül voltál-e ott vagy volt-e ott veled valaki. Ha vannak ilyenkor segítők, - bemégy a faluba és keresel valaki kedves embert - akkor lehet mondani, hogy mászkáljanak egy kicsit a Klastrom körül. Oda kerül egy figura, akár háttal, csak sziluettben, és máris ez az egész ritmusban helyrebillen. Tehát a viszonyrendszerhez, ahhoz, hogy a méreteket jól lássuk, érdemes lett volna még egy ilyet bekapcsolni. Az üzenet nagyon jól érhető és egy nagyon jó gesztus. Én megadom rá a három csillagot azzal együtt, hogy ez egy nagyon belső üzenet, de így most nem biztos, hogy a nézőben ugyanazokat az érzelmeket tudja előhívni, mint azokban, akik jártak ezen a helyszínen. (hegyi)
értékelés: